onsdag 30. mai 2012


Ferie i Azorene

Fredag 11-18.05.12


Her er en liten dagbokverson av ferien til Magnus og meg, sammen med Maren og pappa. Over ser du kartet av øya vi bodde på. São Miguel som er største øya i Azorene. Denne øya blir også kalt "Den grønne øy" noe vi ikke brukte lang tid på å forstå hvorfor.
Vi bodde i den største byen Ponta Delgada. Det er det største gule området på kartet.

Dag 1- Annkomst og utforsking av Byen

Dagen startet 03:57. Vi hadde pakket ferdig så vi lastet bilen og dro for å hente Maren og pappa. Flyet lettet kl. 07:00. Vi landet på øya São Miguel og fikk vite på bussen til hotellet. At dette hotellet var VELDIG sene med å rydde rommene. Det var sant!
Da vi kom frem til der vi skulle bo rundt 10-11 tiden, fikk  vi beskjed om at rommene ville være klare kl. 15:00. Da var det bare å ta beina fatt og se seg rundt i byen. Det var heldigvis ikke langt til sentrum, så vi fant oss fort en liten cafe hvor vi tok oss en liten lunsj.
Været var vi heldig med og ble solbrente på skuldra alle sammen.
Været i Azorene er nemlig ikke å forutse. Det var rett og slett bare å se ut av vinduet om morgene og holde øynene plantet mot himmelen for å se hva som skjedde videre. Det kunne være sol i det ene sekundet, mens i det neste begynte det å regne. Det var ikke noen syden temperatur der akkurat, men vi var heldig med været generellt. Vi er jo vanntette så skal ikke klage, men er man på ferie ønsker man seg jo litt mer stabilt vær enn det Norge har å tilby, hehe.

Rommene var helt greie og frokosten var god.

Rom nr 260


Dag 2 -  Shopping 

Vi valgte og kjøpe en tur av reiseselskapet der til neste dag, så denne dagen ble bare å traske rundt i byen og se hva den hadde og by på. Mens vi var der nede feiret denne øya noe som het St. Cristo festival. Et slags stort kirkelig opplegg som startet 11.mai og varte til 17.mai. Du kan si det ble en annerledes 17.mai feiring på oss.
Byporten

Magnus utenfor kirken


Kaia til Ponta Delgada
Siden det var festival pyntet de hele byen med dekorasjon. Her kan dere se løtpa som gikk gjennom hele byen. Skikkelig stilig!

Pynting på høytnivå

Se hvor stilig det også var om kvelden. Tenkt den det strøm budsjettet?!




Dag 3 - Guidet buss og gåtur

Den guida turen var en snodig opplevelse. Vi var klappet og klare til å dra kl 09:00. Da var det inn i en liten buss og kjøre en god bit. Guiden vår med navn Pedro var padde sur, og ville vel helst bare hjem så fort som fy, for å gjøre seg klar til å være med videre på festivalen. Vi var en gjeng med 5 snakkesalige svensker, 2 rolige latviere og oss. (Pappa, Maren, Magnus og meg) Litt av en gjeng som skulle ut i den forhistoriske naturen og høre på en sur guide.
Vi klarte på en måte og muntre opp denne Pedro litt etter litt.

  
Ser du kua?

Første stoppet med bussen ble vi satt av på et merkelig åpent sted. Bussen skulle kjøre videre og møte oss på andre siden av løypa. Det var en grei bit å gå, og SHIT så bratt det var på noen av stedene vi vandret. Guiden fortalte oss om mange av forskellige planter som vokser fritt på hele øya. Han viste oss en gammel mølle og mange forskjellige blomster.

Da vi annkom stedet bussen skulle hente oss, ble vi enige om å ta med lunsjpakken vi hadde fått ned på stranda og spise der. For en stilig strand. Man ser det er vulkan stein og sand som var selve stranden. Skikkelig stilig!

Lunsjen
Når vi var mette og gode var det bare å gjøre klar til mer gåing. Vi skulle gå til byen Maia.
Maia var ingen fantastisk by akkurat, MEN det var godt å komme frem. Det ble en liten forfriskning på en cafe før det var og hoppe inn i bussen og dra videre.

Neste og siste stopp var Furnas. Her besøkte vi en park som het Terra Nostra. Dette er en av de største botaniske hagene i verden. Det var helt vilt hvor mye forskjellig planter det var her. Det var planter fra hele verden og noen spesifike som bare levde på denne øya. Veldig stilig og se de japanske artene.




Midt i denne digre hagen var det et knall orange naturlig varm kilde som folk kunne bade i. Ungdomskilden kalte de den. Man blir vistnok 15 år yngre om man badet der. Det var kjempe deilig og senke de såre beina etter 1 mil med vandring. Pappa og Maren kastet seg utti. Hehe, ingen av de så heldigvis 15 år yngre ut da de kom opp, men det lyse hånkle til Maren ble helt orange etter at de hadde tørket seg.
Fargen kommer av det høye innholdet av jern.

Ungdomskilden


Vel hjemme i Ponta Delgada kom vi over en smykkebutikk hvor Maren og jeg gikk fullstendig bananas. De hadde masse klippsøredobber og masse annet nydelig som vi sikklet over. Billig var det også, så vi kjøpte akkurat det vi hadde lyst på, mens pappa ringte rundt og fikk bestilt leiebil til de nest 3 dagene.



Dag 4 - Utforsking av øya (Vest)

Vi sto opp tidlig og spiste en god frokost. Pappa og Maren gikk avgårdet for å hente bilen vi hadde avtalt og leie. Magnus og jeg vadret rundt i byen, men fant ut at mandag der, var som søndag her. Altså, alt var stengt. Flaks for pappa at han ringte dagen i forveien for å ordne alt, ellers hadde vi ikke fått noen bil denne dagen.

Bilen var en snerten liten Paugeot 207 med plass til alle.
Første eventyret vi dro ut på var til Ponta Da Ferraria som var et natur basseng i havet. Det var en bukt som man kun kunne bade i, da det var lavvann. Veldig rart siden havet var kjørlig og bølgene var iskalde når de slo mot deg, mens da du satt intill steinveggen kjente du det varme vannet strømme ut fra det indre. Kjempe spesielt. Det ble litt av et regnvær mens vi satt der og ble dyttet frem av bølgene og sugd tilbake av fjellet. Hehe en våt erfaring, men kjempe gøy. Vi kom oss tilslutt opp og fikk skiftet og dro videre på bilsightsing i byen Mosteiros. Vi lette egentlig etter et sted og spise, men siden det regnet så fryktelig mye dro vi videre. Det eneste med denne byen var utsikten mot havet. Der sto det to digre steiner midt ute på åpent hav. Fortellingen sier at det er munken og nonnen som hilser de reisende velkommen.






Etter å ha vinket til munken og nonnen dro vi videre til Sete Cidades. Det var en fin liten by, men de hadde ingen restauranter som var synlig i alle fall. Vi fant en liten cafe som hadde 2 baguetter igjen. HERREGUD den var grusom. Crabsticks NO WAY... Kjøpte en Bounty og koste meg med den.
Vi prøvde også å finne er spennende tunnel i denne byen, men fant oss selv på en vei hvor det tydeligvs var strengt forbudt å være på. Vi reiste derfor ganske fort videre for å se på tvillingsjøene. Fortellingen sier at det var en blåøyd prinsesse og en grønnøyd gjeter gutt som ville ha hverandre, men faren til prinessen nektet. De gråt hver sin sjø som da fikk navnet tvillingsjøene. Prinsessen gråt mest og på en skyfri dag vil man kunne se at den største sjøen er blå, mens den litt mindre er grønn. Vi hadde ikke det beste været så begge forble grønne.





Vi så forresten kuer over alt. 30% av melkeproduskjonen foregikk visst på denne øya. Kuer sto på alle fjellhyller, rundkjøringer og langs motorveien. Nå var ikke motorveien som vår E6, men man kjørte fort der og. Veldig spesielt å se hvordan de ordnet med alle kuene i vulkan kraterene og opp langs ryggen på fjellet. Vet ikke om man kan kalle det fjell, men det ser da slik ut.
Så var den dagen over.



Dag 5 - Utforsking av øya (midten)

Opp tidlig som vanlig og utforske. Vi dro til Caldeire verha. Her var det naturlig kokende vann.... Usj.. Det luktet jo ikke akkurat blomster og parfyme, men det var utrolig stilig å se. Pappa måtte så klart stikke fingeren nedi for og sjekke om det var varmt.... Noe som var åpenlyst siden det mildt sagt boblet i hele vannskorpa.


Videre gikk vi til fots for å finne et fossefall midt i dypeste skogen/jungelen. En jern foss som man også ble orange av å bade i. Man kan se på bildet under at steinet til å med har fått fargen orange. Det fikk bikinien min og badeshortsen til Magnus oppleve. De ligger i en søppelkasse på Azorene for å si det slik, hehe.
Denne fossen var ikke så varm som vi håpet på. Vi var jo tross alt blitt borskjemt med varme jernkilder nå.



Så var det videre til Ribera Grande for å finne et sted hvor vi kunne spise. Vi parkerte i midten av byen og trasket rundt. Magnus og jeg fant en dyrebutikk som jeg ikke klarte å motstå. Jeg måtte inn for å se hva de solgte der. Første jeg så var et bur fullt med kyllinger. Videre var det alt fra katt, hund, mus, hamster og masse andre fugler. Jeg har sett mye værre dyrebutikker enn dette og valpene der lekte og koste seg. En av dem minnet meg så fælt om Redikk. Han/hun var sort og hvit, men hodet tilhørte liksom Redikk som valp.
Før jeg kjøpte alt der inne fikk Magnus dratt meg ut slik at vi møtte Maren og pappa på kaia og fikk spist litt.

Mette og gode var det ut på veien igjen. Nå skulle vi utforske et te bryggeri. Her fikk vi se hvordan de lagde te på gamle måten. De var visstnok så sta at de ikke ville bruke nymotens teknikk. Damene satt og sorterte teen, pakket i poser for så og legge dem i teesker som man kunne kjøpe der og i butikkene på hele øya. Mennene tok seg av det tunge arbeidet som hadde med de eldgamle maskinene og gjøre som jeg er 100% sikker på at er ulovlige pga. HMS lovene i andre land.
Vi fikk smake på teen og kjøpte med litt for å ha med hjem.







Her ca begynte jeg å bli ganske så bilsjuk, flaut nok. Det skal sies at den veien vi kjørte var helt grusom gjennom byer og humper, så da ble det en kortere vei hjem. Vi skulle også innom en kjeramikkfabrikk i Lagoa. Vi kom dit 10 min før det stengte så det ble bare en liten titt. Vi måtte helt klart tilbake hit dagen etter, for her var det MYE flott.




Dag 6 - Utforsking av øya (Øst)

Det bar rett til kjeramikk fabrikken for å se på alt det nydelige dem hadde der, siden vi ikke fikk nok tid dagen før. Alt var håndlaget og man kunne gå rundt i fabrikken og se på lik linje som i te fabrikken. Det var en ung dame som satt og malte da vi kom inn. Nydelig håndarbeid altså. Maren og jeg gikk bananas her også. Hadde det ikke vært for at pappa kom inn og fortalte at det ene dekket var flatt, og at vi måtte innom en bensin stasjon fortest mulig for å fylle det opp hadde vi nok handlet hele butikken. Lurer litt på om pappa tappet det hjulet for luft selv, for vi hadde ikke noe problemer med det dekket etterpå.. Hehe!


Jeg handlet så klart te sett på kjeramikk fabrikken

Vi reiste tilbake til Furnas for å oppleve selve byen denne gangen. Der var vi ikke lenge for å si det slik... GRUSOMT... Det var nemlig geysirere over alt i midten av byen. Hele byen luktet monster fis. Fysj! Det var en så kraftig svovel lukt at jeg ikke skjønner at noen kan bo der. Vi raste gjennom byen og tok bilder her og der. Fant også en spennende liten vask? Jeg vet ikke hva man skal kalle det, men ut av det ene hullet i veggen kom det varmt vann og i den andre kom det kaldt. Maren smakte på det kalde vannet, og det var vist som en slags farris. Naturlig farris! Hehe. Meget spesielt!
Uansett vi raste fort ut av denne illeluktende byen.





Så klart måtte vi innom og se hvor de laget den lokale retten sin som heter cozido. En slags gryterett med mye rart i som ligger under bakken i 5 timer i en stor gryte. Rettet blir kokt av geysierene i utkantet av Furnas. Hehe, nei takk til svovelfisert mat. De som lagde maten var ikke der da vi kom, så vi tok bare en kjapp tur rundt og dro videre. Magnus og jeg orket ikke mer monsterfis så vi sto i utkanten og prøvde å få et fint bilde.


Herifra dro vi rett til en gammel fiskeby som har vært isolert helt til motorveien kom. Merkelig by, men fy flate for en utiskt mot havet. Det regnet noe voldsomt så vi løp bare inn på en restaurantene i denne byen og spiste en meget god omelett. Når vi kom ut igjen virket det som om vært lettet. Været er jo helt på tuppa i Azorene, så derfor kjørte vi videre for å finne en ny foss.

Vi fant den, men den var så liten og kjip i forhold til de andre fossene vi nå hadde sett, så vi lot oss heller bergta av utsikten vi fikk mot havet. Veien ned til fossen var jo helt utrolig også. Fikk ikke noe bilde av den veien siden jeg måtte filme når vi kjørte oppover igjen. Vi var en liten stund usikkre på om vi kom til å komme oss opp. Vi klarte det nemlig ikke på første forsøk! Hehe, litt spenning i hverdagen.







Det var en fin liten bil som virkelig gjorde nytta si.



Dag 7 -Shopping

Siste dagen som vi fikk mulighet til å shoppe litt på, men var ikke så mye mer å se etter siden vi hadde vært gjennom alle butikkene flere ganger før.
Det ble og sole seg litt før det begynte å regne. Ellers ble det bare pakking og gjøre seg klar til å fly hjem neste dag.




Dag 8 - Hjemmreise

Opp tidlig for å komme oss hjem. Flyet tok 4 timer og 40min. Var egentlig helt greit og komme hjem nå, men alt i alt var dette en kjempe flott tur. Jeg har aldri vært utenlands på 17. mai før, men det tenkte jeg ikke så mye på da jeg var der. Herlig og flott sted! Opplevelse for livet!